top of page
Vivaldi

Antonio Vivaldi - "Den røde prest"

11. - 13. desember • kr 4300,- (uten overnatting kr 3100,-)

En av de viktigste komponistene fra barokken - et speil for tid og samfunn

Han var en internasjonal megastjerne, før han ble glemt og fikk en anonym grav for snart trehundre å siden. Men for 100 år siden ble han gjenoppdaget, og i dag er Antonio Vivaldi på nytt på stjernehimmelen som verdens mest spilte klassiske komponist, med «De fire årstider» på topp. I dette kurset skal vi dypdykke i livet til den astmatiske og eksentriske komponisten og fiolinisten, alias «Il Prete Rosso» («Den røde prest»). Og vi skal bruke Vivaldi som et speil for tid og samfunn, når vi følger ham på hans reiser rundt i Europa, til hans beskjedne og mindre beskjedne boliger i hjembyen Venezia og til skolen for foreldreløse jenter bak Markuskirken, der han drev skoleorkesteret til internasjonalt toppnivå. Men først og fremst skal vi bade i den sprudlende, originale musikken hans som er mer fantastisk enn de fleste kan drømme om.

 

Kursholder: Halfdan Bleken er musikkjournalist, musikkviter og musiker

Program: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)


Mandag 11. desember (kl 1200 - 1800)

Venezia: I århundrer har Italias «flytende by» vært en av verdens største turistmagneter. Ikke minst på 1700-tallet var byen som et eneste stort karneval nesten året rundt. Men hva var bakgrunnen for denne rike bystaten, hvordan fungerte den politisk og hvordan levde folk der? Barndom og oppvekst: Vivaldi ble født i Venezia i 1678 i en håndverkerfamilie noen hundre meter fra Markuskirken og Dogepalasset. Han ble prest, men oppga dette og ble isteden hjembyens største musikk-attraksjon under sitt pseudonym Il Prete Rosso - «Den røde prest». Hva skjedde som tvang vår mann til en musikalsk løpebane? Var et medfødt handicap avgjørende? Vi leter etter svar der han ble døpt og vokste opp.

 

Tirsdag 12. desember (kl 0930 - 1730)

Ospedale della Pietà: Som 25-åring ble Vivaldi ansatt som «maestro di violino» ved en av Venezias fire skoler for foreldreløse barn. I løpet av få år drev han skoleorkesteret, som besto av bare jenter, frem til internasjonal topp-standard. Hvordan var det mulig – på et barnehjem? Og hva var et «barnehjem» i Venezia for 250 år siden, og hvordan var musikken? Opera: Snart kastet vår mann seg også over den store musikalske gullgruven i sin tid. Den røde prest skal ha komponert 94 operaer, en kunstart som på 1700-tallet utspilte seg under de mest fantastiske forhold både foran, bak og på scenen. Virtuos: Vivaldi var en av sin tids fremste fiolinister. Da han utga fiolinkonsertene «De fire årstider» i 1725, ble han med ett en musikk-komet langt utenfor Italia. Dette verket er i dag verdens mest spilte klassiske musikk og litt av en sviske. Men det er og blir banebrytende med sin utmaling av alt fra skøyteløp og tordenvær over fuglesang og bekkesus til en gedigen fyllefest. Vi dykker ned i noter og toner av både Vivaldi og hans internasjonale komponist-kolleger.

 

Onsdag 13. desember (kl 0930 - 1300)

Kveld i Venezia: Mot slutten av sitt liv var Vivaldi en dalende stjerne i Italia, mens han fortsatt skinte i utlandet. En vårdag i 1740 sank Venezias spir og tårn i havet bak ham for siste gang. Wien var hovedstaden til keiser Karl 6. som hadde vært en av Vivaldis mesener og støttespillere gjennom mange år. Men like etter Vivaldis ankomst til keiserens by, ble planene hans i den nye byen kullkastet, og ett år senere fikk han en fattiggrav på fremmed jord - som 63-åring. Hva skjedde som slukket megastjernen Vivaldi? Ny demring: Først på 1920 ble Vivaldi gjenoppdaget, da hans egen manuskriptsamling ble gjenfunnet ved et tilfelle: En skattkiste med hundrevis av unike verker dukket uventet opp. Men veien tilbake til rampelyset ble allikevel lang for vår mann: 2. verdenskrig og mange misforståelser rundt musikken hans var noen av hindringene. Men så fikk Vivaldi hjelp av en uventet vending i musikkhistorien. Vi dykker ned i skattkisten til Den røde prest og ser og hører på både uventede vendinger og misforståelser.


Kurspris: kr 4300,- (uten overnatting inkl. lunsj kr 3100,-)  •  Prisinfo  •  Påmeldingsregler

Frist: Påmeldingsfrist fortløpende

bottom of page