Arkitektur forklart
10. - 12. mars • kr 4300,-
Prisen inkluderer kurset med overnatting og alle måltider (dagdeltager inkl. lunsj kr 2400,-)
Arkitektur som eksistensiell drivkraft
Arkitektur er grunnlaget for våre eksistensielle rammer, for vår oppfatning av oss selv og verden. Huset er en bro mellom ute og inne, mellom vår hjemlige sfære og den vi er utenfor. - Mye er sagt om nyere arkitektur. For tiden hører vi om et opprør på vage premisser. - Som motvekt inviterer vi til tre dager på Nestor med faglig fordypning, der vi vil ta opp aktuelle temaer som legger vekt på informativ oppklaring rundt arkitektur i dag. Hovedspørsmål er hvordan arkitekturen er planlagt og skapt, og hvordan huset tar sin plass i uterommet. Vi vil kaste et blikk på arkitekturhistorien, og vi skal undersøke tidens tendenser: En arkitektur som hviler på gjenbruk og bærekraft, materialitet og natur, økologi og økonomi, estetikk og funksjon.
Programmet er utarbeidet av Wenche Findal
Foredragsholdere:
Wenche Findal er kunst- og arkitekturhistoriker prof. em. Dr. art. Hun har sitt spesialfelt innen nyere arkitekturhistorie, kjønn og arkitektur og billedanalyse. Hele hennes kunsthistorieutdannelse er fra Universitet i Oslo, med magistergrad, doktorgrad og postdoktor i perioden 1989-2000. Fra 2000 var hun professor i kunsthistorie NTNU, historisk-filosofisk fakultet i Trondheim. Hun har skrevet flere bøker og en rekke artikler innen nyere arkitekturhistorie.
Kjersti Hembre er sivilarkitekt MNAL, med diplom om bytransformasjon i det sentrale Berlin, der hun bl.a. arbeidet med S-banestasjoner, skole, barnehage og boliger. Har jobbet med byutviklingsprosjekter i Oslo hos Arkitektskap og har siden 2003 vært partner og daglig leder av April Arkitekter. Aktuell i aksjonen for bevaring av Y-blokka og medforfatter av boken «La Y stå».
Rolf Jacobsen er sivilarkitekt MNAL og har gjennom hele yrkeslivet hatt fokus på bærekraftige løsninger og har vært pioner og pådriver for å fremme klima- og miljøspørsmål knyttet til arkitektur, byggeteknikk og planlegging. Han har skrevet bøker, holdt en rekke foredrag og workshops og drevet et kontinuerlig forsknings- og utviklingsarbeid i tillegg til praksis som prosjekterende arkitekt.
Program:
(Program med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)
Mandag 10. mars (1100 - 1800)
Hvordan skal vi forklare arkitektur? - Arkitektoniske rammer omgir oss kontinuerlig enten vi er ute eller inne. Vi sanser arkitektur bevisst eller ubevisst, og den påvirker oss enten vi vil eller ikke. Innledningsvis skal vi se på den nyere arkitekturhistorien og peke på hva arkitekturopprør gjennom tidene har hatt å si for grunnlaget våre bygde omgivelser er tuftet på i dag. Vi starter i det urbane landskap og ser på byrom og byutvikling. Arkitekten forklarer rivningsproblematikk, byreparasjon og kampen om bevaring, med historien om Y-blokka som et viktig fordypningstema.
Tirsdag 11. mars (kl 0930 - 1830 + filmkveld)
Boligen er det som knytter oss nærmest til arkitektur som eksistensiell drivkraft. De aller viktigste opplevelsene våre har vi i hjemmet. Denne dagen skal vi se bolig-arkitektur fra flere sider og høre hvordan flere arkitekter og en huseier forklarer sine individuelle løsninger. Nye ideer om alternative boformer, felleshus og beboermedvirkning er aktuelt, og ut fra eksempler fra vår tids boligbygging konfronteres vi med begreper som gjenbruk, bærekraft, materialitet, natur, økologi - og estetikk.
Onsdag 12. mars (kl 0930 - 1530)
Tilbake til byen skal vi se på signalbygg og plassrom i Bjørvika og gi en nærmere
forklaring på estetiske valg, romslighet og førende oppdragsbeskrivelser. Til sist
skal vi tilbake til fjorden i Vestfold og se et par kortfilmer om boliger og fritids- boliger som gir spennende eksempler på dialog mellom arkitektur og natur.
Avslutningsvis: Plenumsdiskusjon med muligheter for ytringer fra alle deltagere.