Eksistensfilosofi

Eksistensfilosofi - nettkurs

3., 10., 17. og 24. mars • Ingen kursavgift

Eksistensfilosofi - Å leve som man preker?

Eksistensfilosofien er ikke teoretisk. Den handler om eksistens, om å leve og være tilstede i verden. Hvorfor er jeg - her, nå? Finnes det en mening? Svaret jeg gir meg selv leder til et nytt spørsmål: Hvordan skal jeg leve, som individ og medmenneske i vår felles verden? Hvordan er et praktisk rettet spørreord, for om jeg tar konsekvensen av mitt eget svar følger handling med på lasset. Derfor kan eksistensfilosofien sees som en form for praktisk, eller anvendt, filosofi som bygger på verdier. Men hvilke verdier legger jeg/vi til grunn for våre handlinger? Hvor kommer de fra?

 

Kurset vil gi en innføring i eksistensfilosofien, men siden spørsmålene som stilles nettopp er eksistensielle og svarene derfor individuelle, nytter det ikke bare å lære hva andre har tenkt og sagt. For å forstå litt mer er det viktig å praktisere, og det gjør man ved å reflektere og undre seg ut fra egen erfaring og berørthet i møte med livet selv, - sammen med andre. Derfor skal vi også bruke litt tid på dialog, eller gruppesamtaler basert på tema som kommer opp.

 

Et par eksempler: Hva vil det si «å være» eller «eksistere»? Finnes det «objektive», eller «evige» sannheter? Finnes «ondskap»? Hva er «frihet»? Hva betyr «rettferdig fordeling»? Hva er «menneskeverd»? Hvis Gud ikke finnes, er da alt tillatt? 

 

Kursholder: Kristin von Hirsch • Les mer om Kristin her

Kurset går over 4 kvelder (onsdager) Kl: 1800 - 2030

Program/temaer: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

3. mars 

– Innledende om eksistensfilosofi og verdier

– Pause

– Om det evig tilbakevendende tema: «Hva kom først? Eksistens eller essens?»

– Opptakt til Sokrates: Om antikken, vår sivilisasjons vugge, der filosofene søkte det sanne, det gode og det skjønne, – og om undring som drivkraft

 

10. mars 

«Det eneste jeg vet er at jeg intet vet»

– Sokrates (470-399 fvt) undrer seg og og spør og graver om alt det som fremstår som «selvsagt». Den første eksistensfilosof? 

– Pause

– Opptakt til Kierkegaard: Det 18. århundredets brytninger

 

17. mars 

«Subjektiviteten er sannheten»

– Søren Kierkegaard (1813-1855) var stor fan av Sokrates og regnes som den moderne eksistensfilosofiens far. Hva slags tanker er det han bringer inn? Hvilke spørsmål er han opptatt av?

– Pause

– Opptakt til det 20. århundre og menneskelivet uten Gud

 

24. mars 

Det 20. århundre: Gud er død, og husk at det skal du også

– Industrialisme, sekularisering og to blodige verdenskriger. Finnes det håp for menneskeheten? Avgrunnens eksistenstenkere søker etter lys i mørke og forsøker å stake ut en vei videre. Frihet og ansvar er nøkkelord. Men for hvem? Og på hvilken måte?

– Heidegger, Arendt og Camus, og om eksistensialismen med Sartre og de Beauvoir

Frist: Påmeldingsfrist fortløpende • Begrenset antall plasser!

OBS!!! Den 3. mars begynner vi 17:40 med en 15 minutters innføring i Zoomverktøyet for dem som ikke har brukt det før. Så fem minutters pause før vi starter presis kl 18:00

Ingenting kan bestilles akkurat nå. Kom tilbake senere.