top of page
Filmmusikk

Filmmusikk med Thor Joachim Haga

11. - 13. mars • kr 4550,-
Prisen inkluderer kurset med overnatting og alle måltider. (dagdeltager inkl. lunsj kr 3450,-) 
AVLYST - ny mulighet til høsten!

Hva er vel film uten musikk?

Hva er filmmusikk? Hvordan lages musikk til film? Hvordan tenker en komponist og hva er komponistens forhold til filmens produsent og regissør? Hvordan lage ledetema og skuespiller-relaterte musikktema i film? Starter komponisten samtidig med produksjonsbeslutningen eller lager han/hun musikken etter at filmen er ferdig klippet? Det vil bli gjennomgang av de store Hollywood-komponistene med eksempler og vi viser en Hollywood-klassiker. Vi viser eksempler fra den europeiske filmmusikken og kjente, norske filmkomponister med eksempler. Vi får også besøk av den anerkjente filmkomponisten Geir Bøhren.

Kursholder: Thor Joachim Haga er filmviter, filmkritiker og foredragsholder. Tidligere universitetslektor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Redaksjonsmedlem i filmnettstedet Montages og redaktør for filmmusikk-nettstedet Celluloid Tunes – den eneste formidlingskanalen for filmmusikk i Norge. Norden-ansvarlig i IFMCA – the International Film Music Critics Association – som deler ut en av verdens viktigste og tyngste bransjepriser.

Kurset er i samarbeid med Jan Erik Holst som også bidrar i programmet. Les mer om Jan Erik her.

Filmmusikk
Thor Joachim Haga

Program:

(Program med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

Mandag 11. mars (1200 - 1700 + filmkveld)

Stumfilm og Hollywood. Vi starter kurset med introduksjon om filmen og filmmusikkens begynnelse i stumfilmperioden. Hollywoods fremvekst som industri og estetisk uttrykk, etterfulgt av en kronologisk gjennomgang av Hollywoods filmmusikk med særlig fremtredende titler. Vi vil også gå gjennom noen grunnleggende filmmusikalske funksjoner. Etter middag ser vi filmen; To Kill a Mockingbird (komponist Elmer Bernstein, 1962, lengde 2 timer, 9 minutter).


Tirsdag 12. mars (0930 - 1700 + filmkveld)
Alternativer og europeisk filmmusikk. Denne dagen ser vi bortenfor Hollywood, med noen eksempler fra indisk film. Deretter følger en kronologisk gjennomgang av sentrale europeiske land i filmmusikk-sammenheng, som Italia, Storbritannia og Frankrike, med toneangivende komponister og titler. Særlig fransk nybølge fremviser en alternativ innfallsvinkel til både film og filmmusikk. Noen ganger finnes også hybridvarianter - finnes det måter å oppleve filmmusikk på som ikke bare handler om å fortelle en historie, men noe mer uavhengig og opplevelsesorientert?

Vi plukker også opp sentrale partiturer fra norsk filmmusikk-historie, både mer særegne tonelandskap og varianter inspirert av Hollywood. Fra Leif Halvorsen via Arne Nordheim til Bøhren & Åserud og frem til i dag. Etter middag ser vi filmen; Trois couleurs: Bleu (komponist Zbigniew Preisner, 1993, lengde 1 time, 34 minutter).

Onsdag 13. mars (0930 - 1300)
Vi får besøk av Geir Bøhren, en norsk musiker og komponist som samarbeider med Bent Åserud. Bøhren og Åserud har vært sentrale navn innen norsk filmmusikk. De ble for alvor lagt merke til med musikken til kinosuksessen Orions belte (1985) som de vant både Amandapris og Filmkritikerpris for. Geir skal fortelle om sitt virke og vise eksempler fra en eller flere filmproduksjoner han har arbeidet på.

Prisinfo  •  Påmeldingsregler

bottom of page