top of page
Kina

Verden 2024: Kina

26. - 28. februar • kr 4550,-
Prisen inkluderer kurset med overnatting og alle måltider. (dagdeltager inkl. lunsj kr 3450,-)

Et dypdykk i Midtens rike

Kina er til enhver tid en del av nyhetsbildet og uansett hvilket forhold man har til landet, er det mer å lære. Derfor inviterer vi til et dypdykk i Midtens rike, der historie, geografi, samfunn, kultur og mennesker er blant temaene. Siden formann Maos død i 1976 har landet gjennomgått en rivende økonomisk utvikling. Men politisk styres landet av et strengt kommunistparti med nesten hundre millioner medlemmer. I årene som kommer, vil landet påvirke oss på godt og vondt. Derfor er det så viktig å lære mer om det.


Forfatter og historiker Torbjørn Færøvik tar oss med på en spennende reise i tid og rom disse dagene. Vi får også besøk av filmprodusent Mette Cheng Munthe-Kaas som introduserer den prisbelønte filmen Hidden letters, som handler om det hemmelige skriftspråket nushu, utviklet av kinesiske kvinner som i tusenvis av år ble nektet å lese og skrive.

Om foredragsholderne:

Torbjørn Færøvik er forfatter og historiker med Kina som spesialfelt. Han har vært utenriksmedarbeider i NTB, Arbeiderbladet og NRK og har skrevet tolv bøker om Kina og Asia. For tre av dem har han mottatt den litterære Brageprisen. Flere av bøkene hans er utgitt i andre land. 
 

Mette Cheng Munthe-Kaas er en Emmy-nominert og prisvinnende produsent og klipper av dokumentarfilmer. Gjennom sitt produksjonsselskap Ten Thousand Images har hun produsert og co-produsert over 10 helaftens dokumentarer i tillegg til flere korte filmer. Blant filmene er den Oscar-kortlistede Hidden Letters (2022).

Ved den kinesiske mur
Kina
Kina
Praying

Program:

(Program med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

Mandag 26. februar (kl 1500 - 1800) - Torbjørn Færøvik

Vi «varmer opp» med en kort introduksjon om landet, om geografi, befolkning og
politiske forhold. Kinas historie. Kinesiske vitenskapsmenn med store og viktige
oppdagelser. Det ene dynastiet avløste det andre. Vestens ekspansjon og opiums-
krigene. Uro og borgerkrig. Formann Maos styretid fra 1949 til 1976.

 

Tirsdag 27. februar (kl 0900 - 1700)  - Torbjørn Færøvik

Fra dagens innhold: Viktige reformer. Deng Xiaoping. Ettbarnspolitikken. Taiwan. Etniske minoriteter. Uigurene har fått stor oppmerksomhet i vestlige medier. Hva skjer? Religioner. Hva er tillatt, og hva er forbudt? Hva skjer i kinesisk kulturliv? Hvilke bøker leser kineserne, og hvilke filmer får de lov til å se? Mat og drikke i Kinas lange historie. «Kina - en reise på livets elv.» Et kåseri med utgangspunkt i Torbjørns bok ved samme navn. Bør vi frykte Kina som kommende stormakt? Torbjørn har sine egne meninger om det som skjer og inviterer gjerne til spørsmål og samtale. 


Onsdag 28. februar (kl 0900 - 1200)  - Mette Cheng Munthe-Kaas

Filmvisning: Mette Cheng Munthe-Kaas introduserer «Hidden letters» og forteller om idéen bak og arbeidet med filmen. Etterpå åpner vi for spørsmål og diskusjoner om temaet. En poetisk og vakker film om det hemmelige skriftspråket nüshu, utviklet av kinesiske kvinner som i tusenvis av år ble nektet å lese og skrive (fra NRKs omtale). Ved å bruke nüshu kunne de uttrykke seg fritt og sette ord på forbudte og tabubelagte tanker og følelser.

Prisinfo  •  Påmeldingsregler

bottom of page