LitteraTur Stavanger

LitteraTur til Stavanger og Jæren

16. - 21. august • kr 10.300,-

Bli med på en rundtur i vakker norsk natur! 

Diktarheimen Midtbø i Vinje. Via Suleskard tar vi oss over fjellet til oljebyen i sør-vest. Her møter vi blant annet en av de 4 store; samfunnskritikeren Alexander Lange Kielland. Vi bevilger oss en dag på Paradisøya Sør-Hidle der fantastiske Flor & Fjære tar imot oss med sine 50 mål med vakre vekster. I det forblåste Jærlandskapet  finner vi Garborgsenteret, et nasjonalt formidlingssenter for forfatterskapene til Hulda og Arne Garborg, og det blir selvfølgelig besøk ved Garborgheimen og skrivestua i Knudaheio. Fra Hå gamle prestegard følger vi Nordsjøveien østover igjen. En tur med mye og mangt spennende på programmet. 
Litteraturviter Jan Olesen er med på reisen.

 

Formidler: Jan Olesen er Cand.philol. i Allmenn litteraturvitenskap fra UiO. Jans første samarbeid med Nestor var da han i 2014 deltok som faglig reiseleder på to reiser til hans hjemland Danmark på Nestors LitteraTUR. Samarbeidet har fortsatt siden med flere reiser i inn- og utland samt utallige foredrag og kurs.

Program: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

Mandag 16. august (forkurs på Nestor - start kl 1200)

Vi forbereder oss til turen. Litteraturviter Jan Olesen er på plass og gir et første møte med Arne og Hulda Garborg og Alexander Kielland og deres samtid. Han blir med på hele reisen og har garantert mange interessante litterære bidrag underveis. Lunsj, middag og overnatting i Melsomvik.

Tirsdag 17. august

Etter tidlig frokost tar vi plass i Johans turbuss og setter kursen mot Sørvestlandet. Første stopp blir Diktarheimen Midtbø i Vinje. Her bodde Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas i nærmere 40 år. Videre legger vi veien over vakre Suleskard, gjør et stopp på Byrkjedalstunet før ankomst og innsjekk for 3 netter på Kronen Gaard Hotell i Sandnes på kvelden.

Onsdag 18. august

Dagen vies Alexander Lange Kielland, den yngste av «de fire store» innen norsk litteratur. Han var både forretningsmann, jurist, dikter, journalist og embetsmann. Kielland kom fra en av Stavangers mest fornemme familier og tilhørte borgerskapet, men var politisk radikal. Denne dobbeltheten preget hele hans liv og dikting. Vi besøker det nye Kiellandsenteret på Sølvberget som med utgangspunkt i forfatteren og samfunnskritikeren Alexander Kielland skal være en møteplass for litteratur. Etterpå går turen til «kongeboligen» Ledaal som var lystgård for Kiellandslekten. Vi legger også inn et besøk i rederfamilien Berentsens villa Breidablikk. Den gir et levende innblikk i borgerskapets levesett på slutten av 1800-tallet.

Torsdag 19. august

Flor & Fjære; fra forblåst holme til palmehage på et par tiår. Husmannsplassen Mangela på Sør-Hidle ble kjøpt av Åsmund og Else Marie Bryn i 1965 og her bygde de sin hytte. Vel 20 år senere begynte de plante til området og Flor & Fjære tok form. Båt fra Skagenkaien i Stavanger tar oss over til Paradisøya på ca. 20 minutter. Omvisning i den 50 mål store fantastiske hagen, god lunsj med dessert og kaffe og tid på egenhånd før båten tar oss tilbake til fastlandet. (Middag er ikke inkludert denne kvelden).

Fredag 20. august

En dag i Garborgs rike. Garborgsenteret på Bryne formidler forfatterskapet til Arne og Hulda Garborg, to viktige forfattere og medlemmer av samfunnet. Målmannen Arne Garborg var en markant deltager i sin tids konfliktfylte kulturliv og politikk. Fra slutten av 1870-årene var han den viktigste talsmannen for nynorsk språk, litteratur og kultur. Hulda Garborg var en allsidig forfatter og kulturperson, og var en ildsjel og en pioner i både målsak, teaterarbeid, kvinnesak, kosthold, bunadbruk og folkedans. Omvisning med historieformidling både på Garborgsenteret, i Garborgheimen og Knudaheio. Nordsjøveien fra Jæren, Hå gamle prestegård og videre til Sørlandet hvor vi sjekker inn på Strand Hotel Fevik.

 

Lørdag 21. august (På hjemvei …)

Fra Fevik til Stavern og Hergisheim hvor den kjente og folkekjære forfatteren Herman Wildenvey bodde med sin Gisken i over 30 år. Vi runder av med et besøk i Poesiparken i Larvik og en god lunsj før siste etappe tilbake til Melsomvik.

Prisinfo: Kr 10.300,-

Enkeltromstillegg kr 1400,- • Depositum kr 1500,- ved påmelding. Beløpet trekkes fra ved restinnbetalingen.
Les mer om hva beløpet dekker her!

FristReisen er fulltegnet! Kontakt oss her om du ønsker å stå på venteliste!

Ingenting kan bestilles akkurat nå. Kom tilbake senere.