Vilhelm Krag

LitteraTur til Sørlandet

25. - 30. mai • Kr 10.500,-

Bli med på årets LitteraTur til Sørlandet!

I 2021 er det 150 år siden Vilhelm Krag ble født. Sørlandets fremste dikter sammen med Gabriel Scott, og det var han som gav landsdelen navnet. Verdensberømtheter som Ibsen og Hamsun tilbragte begge viktige år på Sørlandet. Vi «møter» dem i Grimstad; apotekerlærlingen Henrik og vi går «På gjengrodde stier» i Knut Hamsuns ruslespor over heia. Mandal; den lille byen med de store kunstnerne må vi få med oss. Vi møter Sørlandet og sørlendingen i litteraturen ... dette og mere til står på programmet. Vår «faste» medarbeider, kulturformidler Erik Gjestvang, er med på reisen. Spennende? Bli med da vel!

 

Kulturformidler: Erik Gjestvang er filolog med bl.a. tysk, historie og norsk i fagkretsen. Med sitt glødende kulturengasjement og sin unike evne til god formidling har han gjennom mange år vært en god samarbeidspartner for Nestor!

Program: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

Tirsdag 25. mai (forkurs på Nestor - start kl 1200)

Vi forbereder oss til turen. Kulturformidler Erik Gjestvang er på plass og gir oss de første drypp av sin kunnskap om det vi skal oppleve på LitteraTuren. Han blir også med på hele reisen. Lunsj, middag og overnatting i Melsomvik

Onsdag 26. mai

Johans turbuss er på plass i Melsomvik etter frokost og vi setter kursen mot vårt første mål, Ibsens barndomshjem, Venstøp i Skien. Her bodde dikteren fra han var sju til han var femten år gammel. Brekkeparken er et vakkert friluftsmuseum i Telemarksbyen, og huser herregården Søndre Brekke og bondebygninger fra hele Telemark. 27000 tulipanløker vil blomstre i slutten av mai. Ankomst og innsjekk for 3 døgn på Scandic Grimstad hotel, også kalt Gabriel Scott-hotellet. Foredrag ved Gabriel Scott Selskabet før middag. 

Torsdag 27. mai

Grimstad er Henrik Ibsens og Knut Hamsuns by og kaller seg Dikterbyen! Henrik Ibsen kom til Grimstad som 15-åring for å gå i lære hos byens apoteker og her bodde han i 6 år. 59 år gammel kjøpte Knut Hamsun gården Nørholm i Grimstad; året etter at Markens grøde kom ut. Her bodde han resten av livet. Det blir en vandring i dikternes fotspor med historier fra tiden da byen var hjemsted for verdens-dikterne. I Ibsenmuséet i Grimstad er det originale apoteket hvor den unge Henrik Ibsen arbeidet, og vaktstuen hvor han både bodde og skrev sitt første drama.

Fredag 28. mai

Dagen tilbringes i Kristiansand. I anledning av 150-årsjubileet for Vilhelm Krags fødsel møter vi bl.a. medlemmer fra Vilhelm Krag-selskapet. Besøk i Litteraturhuset i byen. Tilbake i Grimstad blir det møte med en av dagens sørlandsforfattere, Gaute Heivoll. Vi blir kjent med hans forfatterskap og spesielt den siste romanen «Drøm om de levende».

Lørdag 29. mai

Vi forlater Grimstad og ender opp i Mandal; den lille byen med de store kunstnerne. I løpet av 1800-tallet greide denne byen å fostre hele fem store kunstnere. Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen, Gustav og Emanuel Vigeland er alle født i Mandal. Forfatter og kunsthistoriker Tone Klev Furnes møter oss i Tidemandgården, hjemmet til den berømte maleren. Hun forteller om de fem store fra den lille byen. Vi sjekker inn på Mandal hotel. Foredrag ved nordisk litteraturprofessor Bjørn Hemmer før middag. 


Søndag 30. mai

Vi sjekker ut og setter kursen mot Melsomvik. Lunsj underveis. 

Prisinfo: Kr 10.500,-

Enkeltromstillegg kr 1000,- • Depositum kr 1500,- ved påmelding. Beløpet trekkes fra ved restinnbetalingen.
Les mer om hva beløpet dekker her!

Reisen er dessverre avlyst grunnet koronasituasjonen!

Ingenting kan bestilles akkurat nå. Kom tilbake senere.