Musikk og hjerne

Musikk og hjernen

27. - 28. februar 2023

Hva er musikk og hvordan påvirker den oss?

Gjennom kultur- og musikkhistoriske eksempler og innsikter fra moderne nevrobiologisk forskning, vil vi løpet av disse to dagene forsøke å komme litt nærmere musikkens grunnleggende vesen fra de høyst ulike, men likevel utfyllende, perspektivene til en musikkprofessor og en nevrolog. Med tallrike eksempler i både musikk og tale søker Wolfgang Plagge og Are Brean forsøksvise svar på spørsmål som: Hva er musikk? Hvorfor har vi musikk? Hva var affektlæren, og hvorfor er den aktuell fortsatt i dag? Hva er synestesi? Hva er egentlig «å sanse»? Og hva er absolutt gehør? Det er ingen som helst grunn til å forvente fullt tilfredsstillende svar på noen av disse spørsmålene. Men det er grunn til å forvente mye undring, mange avsporinger, mye moro. Og ikke minst; mye musikk!

Kursholdere: 


Wolfgang Plagge er komponist, pianist og professor ved Norges musikkhøgskole. Plagge har også fått en stor tilhengerskare blant folk flest gjennom sitt virke som foredragsholder, musikkformidler i NRK og på festivaler. Han debuterte i Universitetets aula i Oslo bare 12 år gammel og har siden mottatt en lang rekke nasjonale og internasjonale priser og utmerkelser for sin musikk og formidlingsevne.

 

Are Brean er spesialist i nevrologi, sjefredaktør i Tidsskrift for den norske legeforening og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole der han underviser om musikk og hjernen. Brean mottok Norsk nevrologisk forenings formidlingspris 2019 for sin fremragende formidling gjennom mange år, både som redaktør, forfatter og foredragsholder. Han skrev boken "Musikk og hjernen" sammen med Geir Olve Skeie og har i tillegg utgitt tre kokebøker!