Naturkunnskap sommer

Naturkunnskap, naturglede og undring - kveldskurs

27. mai, 3., 10. og 13. juni  • Ingen kursavgift

Hvordan kan vi som voksne være sammen med og styrke barns opplevelse, kunnskap og undring i og om natur? Dette er det første kurset av 4 (årstider) gjennom 2021.

Med de utfordringer som menneskeheten står overfor med klima- og miljøkrise, er det viktig å styrke både voksne- og barns interesse og engasjement for disse spørsmålene. En av forutsetningene for dette, er at barn og voksne har et forhold til natur. Mange voksne syns de vet for lite om «natur» og om miljøspørsmål, og ennå mindre om hvordan de skal kunne ha en dialog med barn om alt dette. Formålet med dette kurset er å gi voksne en innsikt i hva natur «er» og fungerer, og hvordan vi kan være sammen med barn, og «undre» oss over alt det levende der ute sammen med dem - og samtale om vanskelige spørsmål som klima og miljø på turer og andre aktiviteter ute, også ved bruk av utstyr, håndbøker og eksperimenter. 

 

Kurset vil omfatte både grunnleggende kunnskap om dyr og planter, samspillet i naturen, og om klima- og miljøutfordringer, Kurset består av fire samlinger hvorav tre på Nestor, og en ute i naturen. Felles tema er Sommeren: Hva skjer og hvorfor?

Kursholder: Universitetslektor i biologi Øyvind Wistrøm

 

I samarbeid med: Besteforeldrenes Klimaaksjon i Vestfold. Ansvarlige: Øyvind Wistrøm og Jon Edgar Karlsen

Kurset går over 3 kvelder (torsdager) Kl: 1800 - 2100 + 1 utflukt i naturen (søndag)

Kveld 1:  27. mai

Kveld 2:  3. juni

Kveld 3:  10. juni
Søndag: 13. juni

Program/temaer: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

27. mai

Tordivelen og flua: Og bryllupet stod på en hestelort ... Det summer og brummer. Hvor kommer alle disse insektene fra? Og hvorfor er de her? Og hvor mange bein har egentlig en tusenbein (for ikke å snakke om støvler)? Og hva er egentlig et «insekt» eller en «mark»? Vi skal finne, se på og undre oss over alt det «småttet» som kravler og kryper rundt oss og som er veldig viktig for at naturen skal fungere.

 

3. juni

Nøtteliten bor i toppen av et tre ... Hva slags (patte)dyr kan vi egentlig forvente å se ute i naturen? Eller kanskje finne spor av? Og hvordan lever de egentlig om vinteren og nå om sommeren? Og er vi mennesker egentlig dyr vi også? Litt om hva dyr «er», hvordan de lever, litt om hva en skog er, og litt grunnleggende økologi, hvordan «se» eller oppdage dyr ute i naturen, finne dyrespor, ta bilder av natur med enkle kamera (mobilen) og lage en liten bildebok av alt vi finner.


10. juni

Taremareslottet og Ruffen ... Om sjø og strand og alt det som lever der. Og noe av det biter og noe klyper. Eller brenner. Hvordan fange krabber og reker og blåskjell og sjøstjerne og alt det andre som svømmer og krabber og graver på stranda. Og hva er egentlig en «strand»: litt grunnleggende økologi om strand og hav og fisk og brennmaneter, og tidevann og sol og måne og vind. Og betyr klimaforandringene noe for fiskene? Eller plasten? Og hvordan skal vi snakke med barn om det? Og hvordan være ute sammen med barn rent praktisk: klær, mat på bål, kniv og øks, tau, vær og vind, hov og fiskeutstyr. Og redningsvest.

13. juni

Ut på tur, aldri sur ... Felles dagstur til et egnet sted (Lilleskagen eller Moutmarka eller annet egnet sted) med busker, kratt og strand, hvor vi kan prøve ut, praktisere og øve oss på det vi har vært gjennom. Gjerne sammen med barnebarna.

Frist: Påmeldingsfrist fortløpende • Begrenset antall plasser!: 

NB: Det er stor interesse for disse kursene og vi ber vennligst om at du gir oss beskjed dersom du allikevel ikke ønsker- eller kan beholde plassen slik at noen andre får mulighet. Hvis du ikke har anledning til å delta på alle 3 kvelder, ber vi om beskjed om dette, da vi prioriterer de som kan delta på hele kurset.

Ingenting kan bestilles akkurat nå. Kom tilbake senere.