Naturfagkurs vår

Naturkunnskap, naturglede og undring - kveldskurs

11., 18., 25. mars og 11. april • Ingen kursavgift Avlyst grunnet korona!

Hvordan kan vi som voksne være sammen med og styrke barns opplevelse, kunnskap og undring i og om natur? Dette er det første kurset av 4 (årstider) gjennom 2021.

Med de utfordringer som menneskeheten står overfor med klima- og miljøkrise, er det viktig å styrke både voksne- og barns interesse og engasjement for disse spørsmålene. En av forutsetningene for dette, er at barn og voksne har et forhold til natur. Mange voksne syns de vet for lite om «natur» og om miljøspørsmål, og ennå mindre om hvordan de skal kunne ha en dialog med barn om alt dette. Formålet med dette kurset er å gi voksne en innsikt i hva natur «er» og fungerer, og hvordan vi kan være sammen med barn, og «undre» oss over alt det levende der ute sammen med dem - og samtale om vanskelige spørsmål som klima og miljø på turer og andre aktiviteter ute, også ved bruk av utstyr, håndbøker og eksperimenter. 

 

Kurset vil omfatte både grunnleggende kunnskap om dyr og planter, samspillet i naturen, og om klima- og miljøutfordringer, Kurset består av fire samlinger hvorav tre på Nestor, og en ute i naturen. Felles tema er Våren: Hva skjer og hvorfor?

Kursholder: Universitetslektor i biologi Øyvind Wistrøm

 

I samarbeid med: Besteforeldrenes Klimaaksjon i Vestfold. Ansvarlige: Øyvind Wistrøm og Jon Edgar Karlsen

Kurset går over 3 kvelder (torsdager) Kl: 1800 - 2100 + 1 utflukt i naturen (søndag)

Kveld 1:  11. mars

Kveld 2:  18. mars

Kveld 3:  25. mars
Søndag: 11. april

Program/temaer: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

11. mars

Gjøk og sisik, trost og stær, kommer nå tilbake ... Men hvor har de vært hele vinteren? Om hva en fugl egentlig er. Hvordan kan vi finne ut av hva slags fugl det er vi ser og hvordan den lever? Hvordan bli «venn» med fugler: Om, fugleobservasjon, fugler i eventyr og historier.

 

18. mars

Og den som var en løvetann ... eller blåbær ... eller ... Grunnleggende om planter og blomster: hva er en «plante» og hvordan lever den? Planters økologi. Hva slags «planter» finnes? Samspillet mellom planter og insekter og dyr. Aktiviteter med og om planter. Om insekter og andre rare småkryp. 

 

25. mars

Men hvor kommer vi fra, og hvor går vi hen? De litt større perspektivene. Og de helt konkrete. Om klima- og miljøutfordringene: Hva er dette, og hvordan snakke med barn om det? Og hvordan være ute sammen med barn rent praktisk: klær, mat på bål, kniv og øks, tau, vær og vind, utstyr og litt plaster.

11. april

Ut på tur, aldri sur ... Felles dagstur til et egnet sted (Ilene fuglereservat og Gullkrona naturreservat) hvor vi
kan prøve ut, praktisere å øve oss på det vi har vært gjennom. 

FristKurset er avlyst grunnet koronasituasjonen men vil bli satt opp igjen neste vår. Det er fortsatt flere ledig plasser på Sommerkurset som starter 27. mai.

NB: Det er stor interesse for disse kursene og vi ber vennligst om at du gir oss beskjed dersom du allikevel ikke ønsker- eller kan beholde plassen slik at noen andre får mulighet. Hvis du ikke har anledning til å delta på alle 3 kvelder, ber vi om beskjed om dette, da vi prioriterer de som kan delta på hele kurset.