top of page
Evig kjærlighet

Kjærlighetens filosofi og litteratur

22. - 23. mai • INGEN KURSAVGIFT! (les prisinfo nederst)
NB! Ny utgave av kurset!

Vi har gjort noen endringer på vårt kurs om kjærlighetens filosofi og litteratur og har nå muligheten til å tilby denne kursopplevelsen GRATIS som et to-dagers arrangement. Benytt sjansen til å oppleve to maidager i Melsomvik viet kjærligheten som tema. Kanskje du kjenner noen som du vil dele denne opplevelsen med? Velger du å overnatte og spise middag, frokost og lunsj i våre trivelige stuer er det ekstra hyggelig! Priser nedenfor:

Fra Sapfos kjærlighetspoesi til All you need is love
Hva opplever vi når vi opplever kjærlighet? Er kjærlighet noe vi skaper eller noe som rammer oss? Er kjærligheten et middel eller et mål? Hvor kommer forestillingene om kjærligheten fra? På dette kurset skal vi se nærmere på noen av de viktigste og mest fascinerende tekstene som har formet våre forventninger til kjærligheten. Vi begynner i den greske oldtiden, fortsetter med middelalderens romanser, Shakespeares tragedier og moderne romaner. I tillegg gjør vi enkelte nedslag i nyere film og populærmusikk. Vi kombinerer foredrag, opplesning av klassiske tekster, avspilling av musikk- og videosnutter med spørsmål og diskusjon. I løpet av kurset vil vi se at kjærlighet ikke er en ferdig oppskrift, men noe som stadig blir oppfunnet på nye måter under ulike kulturelle forutsetninger og i hvert enkelt liv. Kjærligheten er rik. Det finnes ikke én riktig måte å elske på.

​

Foredragsholder: Christian Refsum er professor ved universitetet i Oslo og skjønnlitterær forfatter. Han har blant annet utgitt Kjærlighet som religion: Lidenskap og lengsel i film og litteratur på 2000-tallet (2016). Han ble tildelt Årets tidsskriftartikkel – Universitetsforlagets tidsskriftpris 2022 for artikkelen «Tilknytning og løsrivelse i Karl Ove Knausgårds Om våren». Foto: Sigurd Fandango

​

Anbefalt lesning: 

Et lite utvalg tekster vil bli distribuert i god tid før kurset. (Korte utdrag av Sapfo, Dante, Platon, Tristan & Isolde, Shakespeare, W. Whitman, Emily Dickinson, Hanne Ørstavik). Bøker som med fordel kan leses i sin helhet: Platon: Drikkegildet i Athen (særlig følgende kapitler: Prolog, talene til Aristofanes, Sokrates og Alkibiades) Hanne Ørstavik Ti amo.

Evig kjærlighet
Evig Kjærlighet

Program:

(Program med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

Onsdag 22. mai (1400 - 1800 + filmkveld)

Om kjærlighetens filosofi og litteratur v/ Christian Refsum

Hva elsker vi ved den vi elsker? Personen - eller de kvalitetene denne personen har? Hva sier filosofene? Vi leser eksempler fra den eldste bevarte kjærlighetspoesien (fra 600-tallet f.kr.), særlig Sapfos fragment nr. 31. Oppstår kjærligheten og sjalusien samtidig? Foredrag og diskusjon om Platons Drikkegildet i Athen (Symposium). Hva og hvem er Eros? Er det en sammenheng mellom seksuelt begjær, uegennyttig kjærlighet, og kjærlighet til sannheten? Vi leser et lite utdrag fra Dantes Guddommelige Komedie. Hva betyr det at Guds kjærlighet (Amor) beveger alle ting? Og hva er forskjellen på falsk og ekte kjærlighet? Hva mente John Lennon da han sang «All you need is love»? Og hvordan ble kjærlighet til en moderne religion?

 

Torsdag 23. mai (kl 0900 - 1600)

Om kjærlighetens filosofi og litteratur, forts.

Denne dagen ser vi på middelalderfortellingene om Tristan og Isolde, som har hatt stor betydning for senere forventninger til romantisk kjærlighet. Hva kjennetegner den høviske kjærligheten på 1100-tallet? Hvorfor er den umulige kjærligheten den mest romantiske? Og hvorfor er idealene fra middelalderen fortsatt aktuelle?
Deretter ser vi på
noen kunstneriske bearbeidinger i tradisjonen etter Tristan og Isolde: Shakespeares Romeo & Julie (tragedie) og Richard Wagners Tristan & Isolde (Opera). Til slutt, før lunsj, tar vi for oss komediens versjon av kjærligheten: Så levde de lykkelig sammen alle sine dager. Hva betyr det? Etter lunsj undersøker vi hva noen samtidige romanforfattere kan fortelle om kjærlighet. Lena Anderson, Hanne Ørstavik, Karl Ove Knausgård og Michel Houellebecq.
 

Pris: ingen avgift for selve kurset!

Hvis du/dere ønsker overnatting, kan vi på dette kurset tilby overnatting i
enkelt- eller dobbeltrom med frokost. Enkeltrom kr 545,- pr rom og dobbelt-
rom kr 900,- pr rom. To-retters middag onsdag kr 375,- og lunsjbuffet torsdag 275,-

bottom of page