
FN, 80 år i fredens tjeneste
29. - 30. september • kr 2300,-
Prisen inkluderer kurset med overnatting og alle måltider. (dagdeltager inkl. lunsj kr 1500,-)
Hvor ble det av diplomatiet i vår streben etter fred? Og er all fred bedre enn krig?
Nyheter om krig, lidelse, konflikt og sikkerhetstrusler omgir oss daglig og skaper større overskrifter enn innsatsen som gjøres i fredens tjeneste og som lykkes. For 80 år siden ble FN opprettet for å samle alle verdens nasjoner med det formål å unngå kriger i fremtiden. Dette målet er jo langt ifra nådd, men FN er fremdeles det eneste møtestedet der alle land er velkommen til å delta. Vi inviterer til to dager som først og fremst skal handle om alt arbeidet som gjøres for å oppnå eller bevare fred. Det skal handle om hva «fred» kan bety og ikke minst om hva diplomati er! Vi har invitert noen av våre mest erfarne kapasiteter til dette kurset i tillegg til at FN-sambandet er representert.
Foredragsholdere:
Knut Straume
Rådgiver i FN-sambandet med ansvar for Agder, Telemark og Vestfold. Tidligere tilknyttet Vest-Agder-Museet og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Faglig bakgrunn: Historie, religion, etikk og samfunn og statsvitenskap.
Kai Eide
Tidligere toppdiplomat med bred internasjonal erfaring som blant annet fredsmegler på Balkan sammen med Thorvald Stoltenberg på nittitallet og FNs øverste mann i Afghanistan i to år. Han har i det meste av sitt yrkesliv i utenrikstjenesten, NATO og FN arbeidet med internasjonal sikkerhetspolitikk, fredsmegling og krisehåndtering. Kai Eide har skrevet flere bøker og blir mye brukt som foredragsholder. Som pensjonist siden 2017 har han hatt tillitsverv i bl.a. NOAS, Norsk PEN og Norsk-Svensk Handelskammer.
Henrik Syse
Filosof, forsker, forfatter og foredragsholder med en mastergrad i politisk filosofi og en doktorgrad i etikk. Han arbeider som seniorforsker ved Institutt for fredsforskning og professor 2 ved Oslo Nye Høyskole. Har vært medlem av Den Norske Nobelkomité, der han også var nestleder i fire år. Satt en årrekke i Pressens Faglige Utvalg og er nå styreleder i hhv. Stiftelsen 10. august og Alfred Nobels Norske Minnestiftelse. Henrik har skrevet og redigert en rekke bøker og artikler om etikk, krig, religion, politikk, filosofi og næringsliv. Og så er han søndagsskolelærer og glad i The Beatles.
Elling N. Tjønneland
Statsviter og seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen. Tjønneland har arbeidet som forsker og rådgiver med spørsmål knyttet til Afrika og det sørlige Afrika, og til Sør-Afrika spesielt, siden 1980-tallet. Han har også felterfaring fra mange land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Tjønneland har ledet en rekke internasjonale vurderings- og evalueringsteam på oppdrag fra norske, internasjonale og afrikanske institusjoner. Tjønneland har publisert et stort antall bøker, rapporter og artikler om ulike tema som politisk utvikling, utviklingsstrategier, utenriks- og sikkerhetspolitikk og global bistand.


Foto: Nancy Bundt

