Naturkunnskap høst

Klima, miljø og naturkunnskap - kveldskurs

Starter 19. oktober 2022 • Ingen kursavgift

Hvordan kan vi som voksne være sammen med og styrke barns opplevelse, kunnskap og undring i og om natur, miljø og klima? Kursene holdes 4 ganger pr år tilpasset årstidene.

 

Kurset er i samarbeid med: Besteforeldrenes Klimaaksjon i Vestfold
 

Med de utfordringer som menneskeheten står overfor med klima- og miljøkrise, er det viktig å styrke både voksne- og barns interesse og engasjement for disse spørsmålene. En av forutsetningene for dette, er at barn og voksne har et forhold til natur. Mange voksne syns de vet for lite om «natur» og om miljøspørsmål, og ennå mindre om hvordan de skal kunne ha en dialog med barn om alt dette. Formålet med dette kurset er å gi voksne en innsikt i hva natur «er» og fungerer, og hvordan vi kan være sammen med barn, og «undre» oss over alt det levende der ute sammen med dem på turer og andre aktiviteter ute, også ved bruk av utstyr, håndbøker og eksperimenter - men også samtale om litt vanskelige spørsmål som klima og miljø.


Kurset vil omfatte både grunnleggende kunnskap om dyr og planter, samspillet i naturen, og om klima- og miljøutfordringer, Kurset består av fire samlinger hvorav tre på Nestor, og en ute i naturen. Felles tema denne gang er Høsten: Hva skjer og hvorfor? Og hva er egentlig dette med klima- og miljøproblematikken?

Kursholder: Universitetslektor i biologi Øyvind Wistrøm

 

Ansvarlige: Øyvind Wistrøm og Jon Edgar Karlsen

Kurset går over 3 kvelder Kl: 1800 - 2100 + 1 utflukt i naturen (søndag)

Program/temaer: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)

 

Onsdag 19. oktober:

Regn regn gå din vei - sol, sol kom til meg ... Men det regner mer nå enn da jeg var liten - og da var det også mye mere snø. Skisesongen i Vestfold er blitt 2 uker kortere enn den var for 30 år siden. Og det regner mer. Hvorfor har det skjedd? Hva er egentlig «vær» og hva er «klima»? Og hva skjer med dette på lengre sikt? Vi går gjennom noen begreper om «vær og klima» og «drivhuseffekt», og vi diskutere hva vitenskapen sier om klimaforandringer, hvorfor det skjer og noe om hva vi kan gjøre med det. Nøtteliten bor (fortsatt) i toppen av et tre ... Men det er ikke alle dyra som fortsatt er her om høsten. Hva skjer i naturen om høsten? Hvor blir det av insektene og hoggormen og hvordan forbereder de seg?

Onsdag 26. oktober:
Og den som var en løvetann ... Eller blåbær - eller hvorfor mister noen bladene og visner, mens andre er grønne hele året? Mer om planter og blomster: Hva er en «plante» og hvordan lever den? Planters økologi: Hva slags «planter» kan vi finne om høsten? Og hvorfor visner noen mens andre er grønne hele året? Hvor blir de av? Steinrøysa neri bakken ... Hvorfor ligger det en haug med steiner der? Og hvorfor har de forskjellige farger og former? Og hvorfor ser hele landskapet ut slik som det gjør, egentlig, med bekker og koller og myrer og vann? Og bondegårder eller byer; hvorfor ligger de akkurat der? En kort innføring i Vestfolds geologi og geologiske historie. Og istid … Og har det vært dinosaurer i Vestfold?


Onsdag 2. november:
Jeg gikk en tur på stien ... Men hvor ble det av gjøken? Og alle de andre fuglene? Om fugler og hvorfor noen flyr til «syden» (hvor er det?) og andre blir her, og hvordan de klarer å finne ut av den lange veien. Og betyr klima-forandringene noe for fuglene? Og hvordan skal vi diskutere disse «klima-forandringene» og de andre store spørsmålene med barnebarna, slik at de ikke blir redde, men nysgjerrige etter å forstå mer og gjøre noe «ordentlig»?

 

Søndag 6. november:
Ut på tur, aldri sur ... Felles dagstur til et egnet sted (Løvøya i Horten, eller Natursenteret ved Borrevannet eller et annet sted) hvor vi kan oppleve litt forskjellig og snakke om det vi har vært gjennom på kurset. Gjerne sammen med barnebarna.

Frist: Påmeldingsfrist fortløpende

NB: Det er stor interesse for disse kursene og vi ber vennligst om at du gir oss beskjed dersom du allikevel ikke ønsker- eller kan beholde plassen slik at noen andre får mulighet. Hvis du ikke har anledning til å delta på alle 3 kvelder, ber vi om beskjed om dette, da vi prioriterer de som kan delta på hele kurset.