top of page
Popmusikens historie

Popmusikkens historie

2024 • Med Finn Bjelke

Var du ungdom da David Bowie slo gjennom med LP´en "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" i 1972, eller vokste du opp da The Beatles ga ut LP´en med låta "A Hard Day´s Night" som røsket verden ut av 50-talls tåka? Uansett vil Finn Bjelke gjennom disse kursene gjøre sitt ytterste for å overbevise deg om at det ALDRI er for sent å få nye musikalske favoritter! Velkommen til Nestors nye kurssatsning for deg som liker pop!

Den britiske invasjonen

14. - 15. mars

Hvordan Storbritannia re-eksporterte amerikanernes musikk tilbake til Amerika

Når startet egentlig 60-tallet? Min påstand er at dette legendariske tiåret faktisk ikke startet før  1964 - nærmere bestemt 10 juli 1964. Da ga The Beatles ut sin tredje LP - og jeg har kommet til at åpningsakkorden til "A Hard Day's Night" røsket verden ut av 50-talls tåken og proklamerte høyt og tydelig at nå, NÅ var det nye tider. Og amerikanerene gikk kollektivt av skaftet. Ved siden av The Beatles dro The Rolling Stones, Herman's Hermits, Gerry & The Pacemakers, The Animals og en rekke andre beat-band over dammen for å prøve lykken. Det endte lykkelig for de aller fleste. Dette kurset tar for seg hvorfor The Beatles' opptreden på "The Ed Sullivan Show" på amerikansk TV banet vei for en musikalsk revolusjon. Finn Bjelke

Interessert?

Popmusikens historie
60-tallet

Mitt 60-tall

12. - 13. september

Tiåret som jeg husker det. Ikke akkurat en leksikal gjennomgang ...

Jeg innrømmer det. Jeg trives ikke på 2020-tallet. Dette er gått alt for fort. Jeg vil fremdeles spille singleplater på svaberget, drikke Coca Cola og tygge Sweet Mint. Jeg vil (litt) smugrøke Savoy og kaste opp bak skolen.

Ikke minst vil jeg henge i platebaren og høre på ukens nye singler til jeg blir kastet ut av den rasende damen bak disken. Dette kurset tar for seg hendelser på 60-tallet og hvordan de influerte musikken i dette turbulente og svært omskiftende tiåret. Samtidig skal jeg prøve å vise hvordan musikken var med å forme hodninger og endringer i samfunnet. Det var her alt startet. Vi skal snakke om musikken som bidro til at vi fremdeles ser tilbake på 60-tallet med glede.

Dette kurset er nok ett av de eneste  hvor spontan allsang kan forekomme. Finn Bjelke

Interessert?

Mitt 70-tall

5. - 6. desember

En personlig reise gjennom et tiår som hoppet etter Wirkola.

Alle har et favoritt-tiår. Tiåret hvor alt falt på plass, eller falt i fisk. For de av dere som vokste opp på 70-tallet vil dette være en gjennomgang - og tilbakeblikk på månelandinger, feminismen, Watergate og Vietnam, Sovjetunionen i Afghanistan og motebildet og interiøret som ville fått førehunder til å bjeffe som besatt. Det skal også handle om å bli "voksen", diskoteker, nymotens mat som pizza - og klining, eller mangel på denslags.

Velkommen tilbake! Vi må dessverre kjøre 18-års grense på dette kurset. Finn Bjelke

Interessert?

70-tallet
Finn Bjelke

Finn Bjelke

Kursholder:

Finn Bjelke er en tidligere musikkjournalist (BEAT/Det Nye og MTV Europe) og har 25 års fartstid som programleder i nrk P3 og P1 (bl.a "Herreavdelingen" og "Pop Quiz"). Han var også mangeårig paneldeltager i "20 Spørsmål" på nrk radio og tv før han meldte overgang til Radio Vinyl i 2018. Der leder han "Finn Bjelkes Pop Quiz". Finn startet også radiokanalen "Bjelkes jukebox" i 2020. Finn har gitt ut 12 bøker (Gyldendal og Aschehoug); som "Pappa For Første Gang" og "Gretne Gamle Gubber". Han har også bl.a. ledet Brageprisen og Oslofilharmoniens julekonserter og ble i 2006 kåret til "årets programleder" i Prix Radio.

I 2007 mottok han Riksmålsforbundets "Lytterpris".

Finn holder Pop Quiz over hele Norge og har vært å se på festivaler som Legends Live - og tidligere Norwegian Wood, Lillehammer Classic Rock Festival og Slottsfjellfestivalen.

bottom of page