top of page

Nestor presenterer: Jan Erik Holst

Oppdatert: 9. feb.

Intro: Jan Erik Holst er utdannet ved Filmvetenskapliga Institutionen og Dramatiska Institutet i Stockholm 1972 - 78. Han har bakgrunn som foreleser og sensor ved Distriktshøgskolene i Bø, Stavanger og Volda og i NRK. Han var programmedarbeider ved Bærumskinoene 1974 - 76, leder av Kinoteket i Oslo 1981 - 84 og direktør ved Norsk filminstitutt i 1984 og fra 1988 - 2014. Han har også vært leder av Statens studiesenter for film og styremedlem i nordiske og europeiske filmfond.


Fra 1985 - 2005 var han leder for Amanda-juryene ved den norske filmfestivalen i Haugesund og har også vært jurymedlem ved en rekke internasjonale filmfestivaler. Dessuten har han vært filmkritiker i ledende dagsaviser og skriver nå for ulike filmmagasin.

Engasjement/drivkraft:

Gjennom sitt arbeid i Norsk filminstitutt har JEH hatt kulturformidling som sitt fremste virkefelt. Å få norske filmer produsert med en rimelig balanse mellom privat og statlig kapital har vært viktig, men også å få dem vist ved internasjonale festivaler og få dem solgt til internasjonal distribusjon.

JEH har alltid vært opptatt av den norske filmarven og vært engasjert i å hente fram klassikere og kulturelle skatter fra arkivene. Han har bidratt til at instituttet laget dvd-bokser av Anja Breien, Liv Ullmann og Arne Skouens filmer og filmatiseringer av Henrik Ibsens og Knut Hamsuns litterære verk. På Nestor har han undervist om dette og presentert filmer om Edvard Munch. Han er også levende opptatt av reklamefilmer som kulturuttrykk og har nylig hatt kurs på Nestor om dette.


For tiden er han hjelpe-kurator for en europeisk festival i Paris og en nordisk i Roma samt ved Nitratfilm-festivalen i Beograd og de nordiske filmdagen i Lübeck.


Jan Erik bidrar i programmet; Filmmusikkens historie for Nestor i 2024

205 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page