top of page

Nestor presenterer: Jan Olesen

Oppdatert: 9. feb.


Nestor samarbeider med et bredt utvalg profesjonelle aktører, og vi vil her få presentere: Jan Olesen - Cand.philol. i Allmenn litteraturvitenskap fra UiO. Bakgrunn:

Etter å ha flyttet til Norge og jobbet en del år innen reiseliv med bl.a. guiding, tok Jan hovedfag i litteratur med spesialisering i den europeiske romantikken. I 1999 startet han et kveldskurs i «Litteraturkunnskap» på Friundervisningen i Oslo, og dette ble snart fulgt av tilsvarende kurs på seniorsentrene i byen. I dag driver han 10 slike kurs, over 10-12 uker hver vår og høst. I tillegg er det blitt en del foredrag med besøk på biblioteker og i foreninger. Dermed er det også siden studiene blitt et mye større nedslag i norsk og internasjonal, nyere og eldre litteratur, og det er snart ikke en avkrok av litteraturen som Jan ikke har vært bort i med foredrag eller kurs.


Kursene, som Jan ofte kaller «avanserte lesesirkler», går fra september til april, og om sommeren er han fortsatt turistguide. For vel 10 år siden fikk han ideen å kombinere de to sider; guiding og litteratur, og begynte å arrangere litterære reiser i inn- og utland under navnet «LittRarTur».

Det var i den forbindelse Jan først kom i kontakt med Nestor, da han i 2014 deltok som faglig reiseleder på to reiser til hans hjemland Danmark på Nestors LitteraTUR. Samarbeidet har fortsatt med flere reiser og foredrag, og senest har Jan et kurs i litteraturhistorie i fire moduler.


Engasjement og drivkraft:

Kjernen i Jans syn på litteraturen og lesning er at lesningen aldri må bli en form for tidsfordriv. Den beste litteratur utfordrer sin leser, og den kan gjerne rive litt i vante forestillinger eller kjepphester. Dette gjør at det viktigste i møtet med en bok er leseren, og leserens egen bakgrunn. Det betyr at man må investere seg selv, være med i prosessen som oppstår i møtet med boken; at man er en bevisst leser. Det er denne bevissthet Jan ønsker å formidle og hjelpe til med å skape. Det å undre seg, er dog noe av det viktigste som finnes, og man må derfor forvente at et møte med Jan, er som et møte med den gode litteraturen selv: Det blir kanskje flere spørsmål enn det blir svar.


Jan er aktuell for Nestor i 2024 med blant annet Nobelprisvinnere i litteratur


720 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page