top of page

Nestor presenterer: Reidar Hvalvik

Oppdatert: 9. feb.

Intro:

Nestor samarbeider med et bredt utvalg profesjonelle aktører, og vi vil her få presentere teologen og kunsthistorikeren Reidar Hvalvik. Han har siden 2019 hatt kurs ved Nestor.


Bakgrunn:

Reidar Hvalvik er professor emeritus i teologi ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn. I tillegg til doktorgrad i teologi har han også mellomfag i kunsthistorie, og har i en årrekke arbeidet med prosjekter i skjæringsfeltet mellom de to fagområdene. I ett år var han ansatt som forsker ved Det norske instituttet i Roma og arbeidet da med tidlig kristen kunst i Roma, et av hans spesielle interessefelter. Han har også forsket på den italienske maleren Caravaggio og har publisert internasjonalt om hans religiøse kunst. I norsk sammenheng har han bl.a. skrevet artikler om norsk kirkekunst fra middelalderen og reformasjonstiden. Innenfor sitt primære fagområde har han publisert flere bøker og artikler om Det nye testamente og den tidlige kirkes historie både på engelsk og norsk.


I over 20 år har Hvalvik holdt en rekke forelesninger og kurs om kristendom og billedkunst, kirkearkitektur og om Caravaggios religiøse kunst. Han har også hatt slike kurs i tilknytning til Folkeuniversitetet flere steder i Norge og ledet en rekke studieturer, særlig til Roma.


Engasjement og drivkraft:

Hvalvik har et sterkt engasjement for å sette mennesker i stand til å «lese» kristen kunst. I vår tid er det mange som reiser rundt i Europa og ser malerier, mosaikker og skulpturer i flotte kirkebygg, men uten å forstå hva de ser. Gjennom sine mange kurs og studieturer har han åpnet manges øyne ved å gi dem kunnskaper og redskaper til å tolke og forstå religiøse motiver som var så sentrale i kunsten fra senantikken, gjennom middelalderen og renessansen og fram til og med 1600-tallet. Kort formulert kan man si at Hvalviks motivasjon er å bidra til større kunnskap om og forståelse av den vestlige/kristne kunsten og kulturen. Personlig har han stor glede av en annen side ved denne kulturen – den klassiske musikken. Daglig lytter han til noen av de store komponistene, fra barokken (ikke minst Bach!) og frem til moderne tid.


Reidar Hvalvik er aktuell for Nestor i 2024 med; Kirkearkitektur - Kirkehus og kirkerom gjennom 2000 år og Fem religioner på fem dager


Fra tidligere kursdeltagere: "Spennende og en meget kunnskapsrik foreleser", "Originalt, spennende og kompetent", "Hvalvik er en inspirerende foreleser. Ser fram til flere kurs med han", "Veldig gode og mange billedfremstillinger over temaet".


694 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page