top of page
Barokken

Kunsthistorie - Barokken

28. - 31. august • kr 4900,- (uten overnatting kr 3300,-)

Barokk og Neoklassisisme

Barokken (ca. 1600-1750) var pavene og kongenes epoke. «Barokk» betyr opprinnelig ujevn perle. Barokkstilen er både malerisk, dynamisk og sensuell. I billedkunsten ble kristne og mytologiske temaer ofte dramatisert over en ornamental og livlig svungen grunnform. Det teatrale var et viktig aspekt, og kunstnerne gjorde sitt ytterste for å skape sine fortellinger med rike farger og store former. Italia var igjen foregangslandet, men barokkstilen vandret raskt vestover til Spania og til landene nord for Alpene.

Velkommen til tredje del av fire moduler kunsthistoriekurs gjennom 2023. Se hele kursoversikten her!
NB! Hvert kurs kan taes uavhengig av hverandre!

 

Kursholder: Wenche Findal er dr. art i kunsthistorie og professor emeritus fra NTNU • Les mer om Wenche her

Program: (Med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)


Mandag 28. august (kl 1100 - 1800)

Begrepsavklaring: Manierisme, barokk, rokoko, neoklassisme

Innledende forelesning om hvordan kunsten på 1600-1800 var avspeilinger av samfunnene de ble skapt i, hvorfor form og innhold utviklet seg som det gjorde, og hvordan avsluttende motreaksjoner ble synliggjort gjennom neoklassisismen. Rundt 1600 var Italia fremdeles en smeltedigel for kunst og arkitektur, og vi skal se hvordan manierismens mellomspill gir barokken kraft til å gjennomføre epokens dynamiske uttrykk av svungne grunnformer.


Tirsdag 29. august (kl 0900 - ca 1800)
Italia: Kunstsentret flyttes fra kjøpmannsbyens Firenze til pavekirkens Roma, hvor de store byggverkene og den store kirkekunsten ble til. I Roma hadde Michelangelo lagt grunnlaget for en ny epoke. Caravaggio utfordet samtidig kjellerbelysning (tenebroso) kunsthistoriens formale ideer. Bernini og Borromini var to viktige bidragsytere til Romas stor barokkarkitektur. Nye kirketyper og dramatiske rom med teatrale motiver og dynamiske komposisjoner ble skapt i deres navn.


Onsdag 30. august (kl 0900 - ca 1800 + filmkveld)
Frankrike: Konge og adel er de viktigste oppdragsgivere. Barokkens slottstyper skapes her. Rubens og Poussins verker danner skoler. Rokokkoens mester er Watteau. Holland: Genrebilder og borgelige temaer er karakteristisk. Rembrandt, Vermeer, Frans Hals var viktige mestere for den hollandske realismen. Arkitekturen er dempet og rasjonell. Spania: Velazquez var hoffmaler og viser verden at konge og folk kan forenes motivmessig med moderne malemåte. Tyskland og Østerrike: Keiserdømmer og fyrstebiskoper
ga staselige oppdrag. Slott etter fransk mønster med italienske dekorasjoner og en rekke rikt utsmykkede valfartskirker ble oppført.

Torsdag 31. august (kl 0900 - 1600)
Nyklassisime: Rundt 1750 hersket en ny tidsånd i Europa. Den industrielle revolusjon gikk hånd i hånd med den politiske. Arkitektene så med kritiske øyne på barokkens ressurskrevende arkitektur og søkte snart tilbake til «klassisk ro og orden». Boullée og Ledoux’ innovative tanker om revolusjonsarkitekturen ble et mellomspill for den rene neoklassismen. Schinkel ble viktig på det tyske og nordiske området. Romantikken ble malernes uttrykksmetode og realismen dannet inngangen til det moderne.


Kurspris: kr 4900,- (uten overnatting inkl. lunsj kr 3300,-)  •  Prisinfo  •  Påmeldingsregler

FristPåmeldingsfrist fortløpende

bottom of page