top of page

Litteraturuka på Nestor

Gjennom årene har Nestor vært kjent for sine årlige litteraturuker i november spekket med aktuelle forfattere og foredragsholdere. Etter et par år med nedskalert program tilbyr vi nå et program over fem dager med historie som hovedtema. Her presenterer vi årets program og vi har fortsatt ledige plasser: Litteraturuka 2022

«Litteratur i historien - historien i litteratur». Virkeligheten er avlyst, her kommer historien. En av hovedtendensene innen litteratur-verdenen de siste fem årene er nettopp historien, og særlig erindringer og fortellinger om viktige hendelser i vår felles fortid. Dette er faktisk hovedtema for årets overflødighetshorn av en litteraturuke i Vestfold. Vi er stolte av å holde liv i tradisjonen med litteraturuka, og inviterer til et tettpakket program, med flere åpne arrangementer, bl.a. på Sandefjord bibliotek. Blant temaene: Middelalderlitteratur, der Sigrid Undsets romansyklus om Kristin Lavransdatter beskrives både i med- og motlys. Den felles dansk-norske historien med slavehandelen som hovedfokus. Fremveksten av nazismen og tidsånden som muliggjorde denne allerede fra begynnelsen av det 20. århundre.


Mandag 7. november

Torgrim Eggen: «Blant nazister» og «Berlin – Tyskland – Europa».

I den første samtalen med Sigurd Ohrem vil forfatteren bl.a. dele innsikter fra et omfattende researcharbeid for sin kommende roman fra norsk mellomkrigstid. Boken beskriver oppveksten til Torgrims to onkler på morssiden, som begge sluttet seg til nazistorganisasjonen Waffen SS, og sloss i krigen ved Østfronten. Hans andre bidrag er et foredrag som formidler historie, tidsånd og stemninger fra Berlin, med dertil hørende lydkulisser. David Bowie avlegger også en visitt. Film: «Den største forbrytelsen» basert på Marte Michelets bok.

Tirsdag 8. november

Carsten Jensen: «Mitt forfatterskap – linjer og fronter» og «Klimasorg – menneskesorg».

I dagens første samtale med Carsten Jensen snakker vi bredt om den nyere del av forfatterskapet, dets engasjement – innholdsvalg og sjangre. Vi begynner med reisebøkene, beveger oss via storverket «Vi – de druknede» og fram mot dagens mer politiske sakprosabøker. Samtalen peker fram mot del 2. I vår andre samtale, som foregår på Sandefjord bibliotek, fokuserer vi på Carstens to sist utkomne bøker, «Øvelser i avskjed» og «Bjelken i ditt øye». Her hører vi om sammenhengen mellom klimasorg og personlig sorg og den eksistensielle trusselen som både klimasaken og pandemiproblemet reiser.


Dag Solstad: «Johannes V. Jensen – Danmarks store forfatter?»

Sandefjord store sønn er tilbake, denne gang med et originalt foredrag om forfatteren Johannes V. Jensen, historisk sett en av Danmarks største skrivere. Jensen fikk Nobelprisen i litteratur i 1944 for sin epokegjørende litteratur. Han var vitalist og hadde et sterkt, men ambivalent forhold til Knut Hamsun, preget av vekselvis dyp beundring og fascinasjon, men til slutt forakt.

Onsdag 9. november

Fartein Horgar: «Det hvite blikket» og «Svart Babel».

Vi får først ta del i researchen til et kommende trebindsverk «Det hvite blikket» hvor den norske misjonsvirksomheten på Madagaskar danner bakteppet. Bind 1 handler omFrankrikes erobring sett med norsk blikk, konsolidering av makten og etter hvert motstand mot kolonimakten – hele veien med norske misjonærer tilskuere - og kronikører. Deretter er temaet «Svart Babel», Horgars fembindsverk om den norsk-danske slavetiden i Karibien.


Jørn Bue Olsen: «Et liv i lys og mørke. En dramatisert biografi om Gåten Hans Nielsen Hauge». Ikke alle kjenner til at vekkelsespredikanten også var landets første store industrigründer som startet 30 bedrifter og bidro til finansiering av mer enn 100. Og datidens største forfatter: 33 bøker - opplag på 200.000. Og han kjempet for kvinners rettigheter. Eller som Carsten Alnæs sa det: «En av de de mest betydningsfulle personlighetene i Norgeshistorien». I samtale med Sigurd Ohrem forteller Jørn Bue Olsen om biografien.


Vigdis Hjorth: «Kristin må vekk» og «Femten år. Den revolusjonære våren».

Om kvelden reiser vi med turbuss til Sandefjord bibliotek der vi møter forfatteren som forteller om boken hun skrev sammen med datteren Line Norman Hjorth «Kristin må vekk», i samtale med Sigurd Ohrem. Det handler om Kristin Lavransdatter i Sigrid Undsets «Kransen» og om vi kan forstå Kristins valg bedre hvis vi betrakter situasjonen hennes med samtidens metoo-blikk. Ohrem kommer også inn på Hjorths nyeste bok «Femten år. Den revolusjonære våren».

Torsdag 10. november

Mona Renate Ringvej: «Dronning Ingerids land».

Ringvej jobbet med boken «Landet mot nord» da hun gjennom historiske kilder ble oppmerksom på en ukjent kvinne på 1100-tallet, som dukket opp på sentrale steder i sagaene, der beslutninger ble fattet og landet bygget. Kvinnen fikk sin sønn valgt til konge da han var ett år gammel, men ingen har forsøkt å finne ut hvem som styrte i denne sønnens sted. Arbeidet med nettopp denne historien vil forfatteren fortelle om i sitt foredrag!

Sigrun Slapgard: «Kristin Lavransdatter - sprek hundreåring».

For hundre år siden ble «Kristin Lavransdatter» boken alle måtte ha. Kjærlighetshistorien og livet til bondejenta fra Sel engasjerte bokelskere over hele verden.Undset-biografen Sigrun Slapgard kommer for å fortelle om bakgrunnen for verket, og hvorfor romanen fortsatt leses og diskuteres. Etter middag får vi besøk av gitarist og komponist Gisle Krogseth og fløytist Jan Junker som spiller middelalderinspirert musikk fra «Dronning Blanka».

Fredag 11. november

Pilegrimsvandringer v/ Nanna Karpinska Jørgensen og Thore Cato Stentun

Nanna har nettopp disputert for PhD-graden med en avhandling om Pilgrimsvandringen som fenomen. Hun bruker perspektiver både fra sosiologi og andre samfunnsvitenskaper, og er bl.a. opptatt av vandringenes mening og betydning for deltakerne og deres «helse».

Thore Cato Stentun er leder for en av distriktets mest aktive vandreforeninger - Gjeng(g)angerne - en spaserklubb for godt voksne, men ofte spreke pensjonister. Han har vandret stiene i det meste av Vestfold, mest også i mer «fjerne» strøk. Cato kommer også til å vise bilder fra sine mange vandringer. Bokbegeistrer Liv Gade legger fram sine entusiastiske anbefalinger til videre lesning av dagens aktuelle skjønnlitterære bøker - om historie og mye annet

Velkommen til årets Litteraturuke i Melsomvik!


686 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page